Поискахме Узбекистан да ни върне убиеца от Соло“. Тук трябва да лежи

...
Поискахме Узбекистан да ни върне убиеца от Соло“. Тук трябва да лежи
Коментари Харесай

Поискахме Узбекистан да ни върне убиеца от „Соло“


Поискахме Узбекистан да ни върне убиеца от „ Соло “. Тук би трябвало да лежи до живот в пандиза. Молбата за екстрадиция на Илиян Тодоров е изпратена от Министерството на правораздаването по дипломатически път и предадена на узбекските управляващи, оповестиха за „ Телеграф “ от правосъдното министерство. Между България и Узбекистан има контракт за правна помощ.
На 6 март т.г. на летището в столицата на Узбекистан – Ташкент, е спрян мъж, който се пробва да се качи на аероплан за Истанбул с подправен документ за идентичност. При инспекция управляващите откриват, че паспортът му е подправен. Със съдействието на българските управляващи пък е открито, че мъжът е търсеният Илиян Тодоров.

В България той е наказан на пожизнен затвор за двойното ликвидиране пред дискотека „ Соло “ в София преди 14 години. Близките и приятелите на починалите момчета имат вяра, че въпреки всичко ще има някакво отмъщение за тяхната гибел. Години наред те бяха обезсърчени и обезкуражени, откакто Тодоров изчезна безследно, преди да влезе в пандиза.

На 18 април 2009 година, единствено ден преди Великден, 24-годишният Васил Александров чества рождения си ден в столичната дискотека „ Соло “,  която се намира на метри от Съдебната палата. В компанията е и 21-годишният хокеист Кирил Въжаров. В дискотеката припламват искри сред компанията и тази на Тодоров. Навън става сборичкване и три момчета са ранени с нож. Кирил Въжаров съумява единствено да каже: “Нещо ме убоде, май ме наръгаха ”, след което издъхва. Васил Александров умира в „ Пирогов “, а приятелят им Кирил Димитров е ранен тежко.
Има голям брой записи от видеокамери в региона на заведението, само че те не са снимали убийствата, а придвижването на някои хора от двете групи.

Според момче от компанията на Кирил и Васил спорът почнал още в заведението. Един от празнуващата рожден ден група споделя „ Наздраве “ на другата компания, само че се чува отговор „ Какво наздраве бе, говедо “ и ругатня на британски. Напрежението сякаш спада, само че с излизането на младежите на открито в тъмнината става сборичкване и се стига до кървавите убийства.
Илиян Тодоров бяга с такси от мястото. Предава се в полицията след два дни, едвам когато е разгласен за национално търсене. Той се явява пред органите на реда с изменена осанка – с изрусена коса и изрязани до кръв нокти, евентуално с цел да не може да бъде конфискуван биологичен материал за експертиза. Илиян Тодоров е наследник на тогавашен общински консултант от Българска социалистическа партия в Перник.

На първа инстанция арбитър Румяна Ченалова от Софийския градски съд оправдава Илиян Тодоров с претекст, че доказателствата против него са незадоволителни. Записите от охранителните камери съгласно съда не демонстрират кой е килърът. След присъдата арбитър Ченалова афишира пред медиите: „ Не бива да се слага въпросът по следния метод – има починали младежи, за които всички скърбим, има потърпевшо лице, което е претърпяло съответния стрес и непременно някой би трябвало да бъде осъден. Това не е по този начин и не трябва да бъде по този начин. Съдът се подчинява на разпоредбите на закона. Трябва да бъде осъден този, който е направил нещо съответно и за което има избрани доказателства “, напомня Българска национална телевизия.

Така в края на 2011 година Илиян Тодоров излиза от ареста без никаква мярка за неотклонение и без възбрана да напуща страната. Той повече не се появява в правосъдната зала. Следва дело на втора инстанция в Софийския апелативен съд, който анулира оправдателната присъда и постановява пожизнен затвор за Тодоров. Наказанието е доказано и от Върховния касационен съд в края на 2013 година

Тогава обаче излиза наяве, че Илиян Тодоров е безследно липсващ. Не след дълго той прави няколко видеообръщения в интернет, в това число и към тогавашния основен прокурор Сотир Цацаров. В едно от тях Тодоров твърди, че килърът на двете момчета е на независимост. „ Видях причинителя, тъй като беше на метри от мен и погледите ни се срещнаха “, твърди Тодоров.
Роднини го посъветваха посредством медиите да не се връща в България.
Той бе търсен от Интерпол и въпреки всичко хванат.

Не би трябвало да има спънка за връщането на Илиян Тодоров в България да изтърпи наказването си, защото страната ни има двустранен юридически контракт с Узбекистан, съобщи пред NOVA юрист Стефан Левашки. Той е родственик на един от двамата убити пред дискотека „ Соло “ – Кирил Въжаров.

Властите в Узбекистан са повдигнали обвиняване на Илиян Тодоров за потребление на подправен паспорт. След като получи наказване съгласно локалните закони, ще се задейства екстрадицията.
„ Според мен напълно в контраст на събраните по делото доказателства той беше оневинен от част от правосъдния състав с ръководител Румяна Ченалова. Младши съдията Мария Дончева с единия от правосъдните заседатели останаха на изключително мнение. Тогава, по отношение на условията на закона, му беше променена мярката предвид на оправдателната присъда. По-късно пред Апелативния съд той спря да се явява и се употребява след произнасянето на доживотната му присъда едно тогава преди малко влезнало в действие тълкувателно решение на Върховния съд, че произнесената присъда не е съображение за смяна на мярката за неотклонение. Явно още в този интервал Тодоров е съумял да избяга от страната, защото пред Върховния съд също не се яви. Според закона тогава пред втора и трета инстанция наличието му не беше наложително ”, напомни Левашки.
Източник: flashnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР